У Нишу покренута акција за запошљавање младих без родитеља

Уласком у свет одраслих, млади без родитеља и деца палих бораца, тешко долазе до посла у Нишу и зато ће убудуће послодавци добити субвенције за њихово запошљавање, речено је на представљању пројекта “Представи сВе”. Ово је први пут да се ова категорија нађе на листи теже запошљивих, а годишње у Нишу има око 50 њих који траже посао.

Координаторка пројекта Милена Јакшић каже да је држава први пут препознала ову групу младих људи као оне који тешко долазе до посла и за њих је обезбедила субвенције које ће послодавци добити ако их запосле.

Они ће добити 150.000 динара за запошљавање младих без родитељског старања или деце палих бораца, каже директор нишке филијале Националне службе за запошљавање Бобан Матић, а 180.000 уколико је у питању особа са инвалидитетом.

Кроз све мере НЗС могу да се укључе, од стручних оспособљавања, преко субвенција послодавцима за ново запошљавање, кроз ангажовање путем јавних радова, када говоримо о финансијским мерама, али и када су у питању нефинансијске активне мере у делу обука и преквалификација – појашњава Матић.

У току је јавни конкурс и има места за 150 нових радних места, додаје, а то је прилика послодавцима да се јаве и запосле младе.

Регионална привредна комора је укључена у пројекат, а како каже директор Александар Милићевић, они ће свим члановима послати информацију о овој акцији и нада се да ће се они томе одазвати.

Око 50 младих без родитеља годишње тражи посао

Иако је данас свима тешко да дођу до посла, каже директорка Центра за породични смештај и усвојење Виолета Благојевић, посебно је тешко младима без родитеља, јер они немају подршку никога осим државе.

Много деце је дуго у хранитељским породицама, нека и од рођења, додаје, а најтежи тренутак у њиховом животу је када треба да је напусте и закораче у свет одраслих.

Већина њих има дипломе и оно на шта смо ми као Центар поносни је да су нам сви млади обухваћени школовањем, не само средњим него и вишим и високим образовањем – појашњава Благојевићева.

Млади који су у систему социјалне заштите се, појашњава, школују за различита занимања, међу којима су занати који данас одумиру, попут столара, али и тражени послови на тржишту рада, попут економије.

Немамо тачан увид колико је младих са дипломама, али у просеку годишње 50 младих завршава неку од средњих, односно више школе, значи за 50 младих је неопходно обезбедити радна места – додаје Благојевићева.

Они су до сада, каже, покушавали да дођу до послодаваца и помогну им да се запосле и покажу своје потенцијале, да не би били на леђима државе, односно корисници новчане социјалне помоћи.

Зато им је, каже, значајно што су кроз овај пројекат млади прошли обуку, учили да се сами представе послодавцима и пишу радне биографије. То је, додаје, утицало и на њихово самопоуздање.

На скупу “Представи сВе” који је организован у Нишу у оквиру пројекта „Буди свој“, млади без родитељског старања су имали прилику да се представе потенцијалним послодавцима. Чланови локалног привредног сектора су се упознали са кандидатима, а сазнали су и које су субвенције актуелне и колико је значајно да се млади из ове категорије запосле.

Иначе пројекат партнерски спроводе Фондација “Укључи се” и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Војвођанске банке и Министарства омладине и спорта.

Аутор:Ј. Адамовић Извор:Јужне вести

Leave a Reply